Notice: Undefined variable: bongeszo_link in /home/s/sossoforszolgalat.hu/domains/asofor.hu/public_html/fejlec.php on line 6
Az internetes böngészés biztonsága és az oldalunk funkcióinak használata érdekében frissítsd a böngésződet!

Az alkohol hastása a szervezetre

Ha a könnyen emészthető (vicces) verzió érdekel, akkor nézd meg ezt a videót:

Ha a kicsit tudományosabb, akkor olvasd el az alábbi - a Wikipedia alapján - készült cikket:

Amit köznapi szóhasználatban alkoholnak nevezünk, az valójában etil-alkohol (vagy metanol) nevű szerves vegyület.

Az alkoholt az emésztőrendszer nem bontja le és át sem alakítja. Elfogyasztása után változatlan formában kerül át a véráramba. Az elfogyasztott mennyiség kisebbik része a gyomorban, a jelentősebb része a vékonybél falai keresztül kerül a véráramba. A véráramba kerülő alkoholt a máj – ami a vér összetevőinek szabályozásában jelentős szerepet tölt be – kezdi eloxidálni. Mivel ehhez a májnak időre van szüksége, ezért amíg ez a folyamat tart, addig jelentkeznek azok a tünetek, melyeket részegségnek nevezünk. Ugyanis amíg tart a máj által végzett oxidáció, addig a véráramban található maradék alkohol eljut a szervezet minden részébe, így az agyba is. Igazából itt alakulnak ki a részegséget kiváltó tünetek.

Az elfogyasztott alkohol mennyiségének csupán 5-10 százaléka ürül ki a szervezetből elbomlás nélkül. Ez vagy vizelet formájában vagy a tüdőn keresztül távozik a szervezetből. A tüdőn keresztül távozó alkohol okozza azt, egy személy ittassága a leheletéről is érezhető.

Az elfogyasztott alkohol 90-95%-át a máj oxidálja el. A máj által végzett oxidáció egy igen bonyolult folyamat, mely során az alkohol különböző átalakulásokon megy keresztül különböző enzimek segítségével vagy puszta jelenlétével. Az említett átalakulások során olyan vegyületek is keletkeznek, melyek károsabbak a szervezetre, mint maga a kiinduló vegyület. Ezek a köztes termékek vagy ismét a véráramba kerülnek és kiválasztódás után vizelet formájában távoznak, vagy a szervezetben maradva biokémiai folyamatok részévé válnak. Az elfogyasztott alkoholt a máj, csak igen lassan bontja le. Átlagosan 0,1 gramm lebontására képes testsúly kilogrammonként. Semmiképpen sem szerencsés, ha a májnak 10 óránál hosszabb időre van szüksége az elfogyasztott alkohol oxidációjához.

Az alkohol kimutatása

A szervezetben jelenlévő alkohol mennyisége könnyen kimutatható a vérből és a vizeletből is. De a legegyszerűbb módja a kilélegzett levegő alkoholtartalmának mérése. A hagyományos alkohol szondák kémiai reakció elvén működnek. Ennél a módszernél a kilélegzett levegő alkoholtartalma elszíneződést okoz a szondában. Az elszíneződés mértéke határozza meg az etanol koncentrációt. A digitális alkoholszondák a kilélegzett levegő infravörös színelemzése alapján határozzák meg a kilélegzett levegő és így a vér alkoholtartalmát.

Az alkohol rövid távú hatása

Kis mennyiségben (naponta maximum 2,5dl sör vagy 1dl bor) fogyasztva az egészségre pozitív hatása is lehet az alkoholnak. Az alkohol minimális jelenléte emeli a szervezet ’jó’ koleszterin szintjét, így tisztítja az érfalakat, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és ezzel a trombózis kockázatát. Valamint fokozza a vérkeringést is.

Az ennél nagyobb mennyiségű alkohol már egészségkárosító hatású.
Folyt. köv...

Ha kíváncsi vagy, hogy alkoholfogyasztás után mennyi a véralkohol szinted vagy, hogy mennyi idő múlva ülhetsz volán mögé, használd az Alkohol kalkulátorunkat!
Ha a kalkulátor szerint nem vezethetsz de már indulnál, inkább hívj sofőrsegélyt!